Mozdulatokkal bármit el lehet mondani. Én leginkább ezen a nyelven szeretek beszélni, ezért gyerekkorom óta táncolok. Balettet, modern táncot, flamencot. A flamencoban benne van mindaz, amiért valaha elkezdtem táncolni. A kontroll és a féktelen szabadság kettőssége, a szikár férfi és a folyékony női energiák egymásba fonódó váltakozása, az együtt rezdülés élménye. A flamenco mélyen tradicionális és mindig „naprakész”, magába szívja mindazt, ami őt körülveszi. A táncosban, a zenészben és a nézőben egyaránt az életenergiák legmélyét mozgatja meg, szabadítja fel.

Sokévnyi klasszikus és modern balett tanulmány után 2008-ban talált meg a flamenco. Tudásomat hazai flamenco tanároknál, intenzív kurzusokon, spanyolországi tanulmányutakon gyarapítottam, ahogy teszem ma is. A tanulás és fejlődés lehetősége ebben a műfajban egy életre szól.

A Brisa del Aire flamenco együttest 2012-ben alapítottam harmadmagammal, hagyományos gitár, ének, tánc felállásban adtunk flamenco koncerteket. 2013-ban Antré díjat nyertünk, rendszeresen játszottunk a budapesti Nyitott Műhely, a Patyolat, valamint a Hátsó Kapu színpadán. Többször vendégművészünk volt Szalai Péter tablaművész.

Számos projektben működök közre tradicionális vagy modernebb jellegű flamenco számokkal. Évek óta baráti és munkakapcsolat köt össze Keck Mária flamenco művésszel, aki többször meghívott De Cobre című projektjébe, és különféle felállásokkal koncertezünk Budapesten a Stúdió K Színházban, a Spinoza Házban és más helyszíneken. Mindig nagy élmény spanyol művészekkel színpadra lépni, új emberekkel együtt rezdülni a flamencoban. Erre többek között a De Cobre, a Pere Martínez, a Flamencos de Jerez és a Flamenco Maffia projektekben nyílt lehetőség.

Projektek, amelyekben részt vettem:
Brisa del Aireflamenco együttes (alapító tag)
De Cobre koncertek (Keck Mária projektje)
Pere Mártínez flamenco show a Bábel Sound fesztiválon
Flamenco tablao Laura Castroval és Marc Ruízzal
Flamencos de Jerez koncert El Zorrival, Antonio Nunzzel, Emilie Pathenay-val, Marc Ruízzal és Szegőfi Lucával
Alma Flamenca koncertek (Szegőfi Luca zenekara)
Flamenco Maffia koncertek a Vicky Barcelonában (Alex Torres együttese)
Casi Flamenco együttes
Fabula Rasa, Aldebaran Kompánia (Bajnay Beáta társulata)
Tavasz, tél, nyár, ősz, … és újra tavasz, Mencori Társulat (Vámos Veronika társulata)

 

Elindultam egy másik úton is. 2016-ban elkészült első önálló színházi táncdarabom, Szabó Imola Julianna Kinőtt szív című verspróza kötetének táncadaptációja az Orkesztika Alapítvány támogatásával. Keverem a flamenco és a modern táncnyelveket, kísérletezek a ritmus és a szöveg kölcsönhatásával, kiindulópontként, bázisként hol a szöveget, hol a mozulatot, hol a ritmust adva meg. A különféle művészeti megnyilvánulások és nyelvezetek együttes használata egy kifogyhatatlan és számomra nagyon izgalmas kísérletezési terep, ahol a flamenco tradícióban rejlő erő és alapvetés a kortárs művészet és modernitás állandó kétkedésével kézen fogva mutatkozik meg. Épp olyan, mint a hely és az idő, melyben élünk.
A Kinőtt szívet az Orkesztika Alapítvány rezidenseként készítettem el, és mutattam be részleteit a 2016-os SzólóDuó Fesztivál versenyprogramjában, valamint a 2017-es SzólóDuó Fesztivál vendégműsorában.