Elkezdeni sosem késő.
Tanulni hosszadalmas, de garantáltan izgalmas utazás.

flamenco tanfolyam BudapestenAz első flamenco kurzus egyfajta beavatás, közeledés egy univerzumhoz, ami varázslatot, csodát, újfajta szabályokat, a test számára ismeretlen mozdulatokat, a lélek számára kihívást, inspirációt hozhat. Közeledés ez egy kultúrához, ami Dél-Spanyolországban az ottani cigány, spanyol, mór, bizánci és szefárd zenei hagyományok egybefonódása révén alakult ki évszázadokkal ezelőtt, s formálódik, gazdagodik a mai napig.

A flamenco tánc lelkületében és technikájában összetett rendszer. A tánc szorosan összefonódik a zenével, alapja a ritmus, ami változatos formákban jelenik meg a flamenco különféle stílusaiban. A flamenco tánc tanulásakor is a ritmusból indulunk ki, azzal ismerkedünk, azt tanuljuk meg „belakni”. Erre épülnek rá a mozdulatok, a lépések, a lépéskombinációk, a test koordinációja, a kopogás. A lábunk egyben ritmushangszer: a cipőtalp eleje és sarka sűrűn szögelt, a láb különféle mozdulataival hangokat adunk ki, amiből ritmusjáték áll össze. A tanulás során a legegyszerűbb formáktól haladunk az egyre bonyolultabb lábmunkát igénylő kombinációk felé.

Ebből is látszik, hogy a flamenco tanulás egymásra épülő tapasztalások hosszú sora, az órákat célszerű rendszeresen látogatni a sikerélményért, a magabiztos táncélményért cserébe.

Az órák szintenként és témánként különbözőek, jellemzően sokat foglalkozok a tánc technikai előkészítésével. A bemelegítő és egyben technikai gyakorlatsor előkészíti a karok, a csuklók, a törzs, a csípő és a lábfejek intenzív mozgását, valamint ezek egyidejű mozdulatainak koordinálását. A gyakran használt mozdulatok jó része így idővel „beivódik” az izommemóriába. A ritmusgyakorlatok révén óráról órára magabiztosabban mozgunk az új ritmikai rendszerekben. Minden óra része egy rövidebb-hosszabb lábtechnikai tréning, ami az adott szintnek megfelelő bemelegítésből és kopogásgyakorlatokból áll. Koreográfiát, a táncban használt kombinációkat, részletek ezek után tanulunk, ismétlünk, gyakorlunk.

A flamenco szóló tánc, a flamenco-élmény meghatározó eleme az egyén (olykor mágikus) erejének megtapasztalása, legyen ő táncos, gitáros vagy énekes, valamint épp ilyen fontos az együtt rezdülés, az összefonódás élménye ugyanezen szereplők között. Ez a fajta táncélmény elérhetetlen csoportban, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy aki nyitott rá, annak felkínáljam az önálló mozdulás, táncolás, reagálás lehetőségét, és ebbéli tudásának mélyítését különféle gyakorlatok, játékok, helyzetek formájában.

Curso Flamenco Raíces Keck Mária flamenco művésszel

Böröcz Petra és Keck Mária flamenco kurzus

A flamenco talán legnagyobb csodája az improvizációban rejlik, amikor a táncos előre betanult koreográfia nélkül az énekelt dalra, sorokra, a gitárjátékra spontán módon reagál, rábízva táncát a korábban elsajátított mozdulatokra, lépéskombinációkra, aktuális lelkiállapotára, figyelmére, a flamenco terében uralkodó energiákra, a pillanat erejére.

Keck Mária flamenco táncművész, énekes és táncpedagógus sokévnyi nemzetközi tanítási és színpadi gyakorlattal kidolgozott módszerére épül a Curso Flamenco Raíces tanfolyam, amelynek második tanéve indul idén ősszel. A tanfolyam fókuszában a flamencoban való improvizatív jelenlét, az ehhez szükséges, tudás, kódok, trükkök átadása és gyakorlása áll.

A tanfolyamot közösen vezetjük Keck Máriával. A 2018-as őszi félévben négy intenzív hétvégi kurzust tart Keck Mária kezdő, közép-haladó és haladó/közép-haladó szinten. A heti rendszerességű óráimon ezt az anyagot viszem tovább, egészítem ki és támasztom alá technikai tréninggel.

A flamencoban való értő és érző jelenlét lehetősége nem függ a tánctudás szintjétől. Ez az attitűd kezdő szinttől elsajátítható, fejleszthető és alkalmazható a különféle tudásszintekhez.

Valódi flamenco-élmény

Nagyon fontos, hogy, aki heti több órát szentel életéből ennek a csodálatos táncnak és hagyománynak, ha akarja, megtapasztalhassa a táncolást valós színpadi vagy élőzenei környezetben is. Keck Máriával együttműködve igyekszünk rendszeres lehetőséget biztosítani a Curso Flamenco Raíces résztvevőinek erre koncertek alkalmával, illetve a tanévet záró bemutató keretében. Ezek a lehetőségek mindig egyfajta mérföldkövek, jegyzetek arról, ahol épp tartunk, és ahonnan tovább indulunk. Rendszerint csodálatos élmény a táncosoknak és a közönségnek egyaránt.